STAY CONNECTED

Latest Tweets

FOLLOW US ON TWITTER

Subscribe to Newsletter

Would you like to receive our newsletter occasionally? To be notified about our new activities we’re working on? Subscribe to our newsletter and stay up-to-date.


Go to Contact

… and much, much, more …

CONNECT

What we care about

Home / Blog

Germin nënshkruan memorandum bashkëpunimi me Komunën e Prizrenit në fushën e Diasporës

January 30, 2019/0/0/

Me datë 29.01.2019, organizata Germin dhe Komuna e Prizrenit nënshkruan memorandum bashkëpunimi për realizimin e projektit të “Bashkë-Investimeve dhe Rrjetëzimit”. Përmes këtij partneriteti, Germin dhe Komuna e Prizrenit synojnë tërheqjen e investimeve të huaja nga Diaspora në qytetin e Prizrenit, përmirësimin e ambientit e të bërit biznes dhe ndërmarrësisë si dhe  lidhjen e bizneseve lokale […]

Standard , ,

Në ditën e Diasporës, Germin prezanton programet për angazhimin e Diasporës

December 19, 2018/0/0/

Në ditën e migrantëve, 18 dhjetor, Shqipëria shënoi Ditën Kombëtare të Diasporës. Në kuadër të kësaj dite,  Ministri i Shtetit për Diasporën z.Pandeli Majko organizoi një konferencë ku u bë përmbledhja e një viti pune intensive në lidhje me Diasporën Shqiptare. Në fjalën hapëse, z. Majko tha se shteti shqiptar po mbush boshllëkun e plotë […]

News

We Are All Global Albanians: Transforming Our Future Together

November 19, 2018/0/1/

Mark Kosmo: “We Albanians are not just connected — We are “hyperconnected” people”. Mark Kosmo, shqiptaro-amerikani që ka mbajtur fjalimin e tij në TEDx Tirana, më 15 shtator 2018. Fjalimi i tij inspirues ishte për komunitetin shqiptarë dhe si duhet të lidhemi së bashku për të qenë agjentë të ndryshimeve në vendin amë. Kur isha [...]

Culture, Education, Thoughts, Video

Increasing diaspora investments in Kosovo

November 7, 2018/0/0/

Author: Lyra Hadri Drawing from the experience of diaspora communities throughout the world, Kosovo should sustain and improve its economic and diplomatic ties to their nationals living abroad We often ask ourselves how the diaspora, people who migrate from developing countries, can help the development of their home country. Do they share portions of their […]

Editorial, Innovation

Towards a paperless Kosovo

November 2, 2018/561/2/

Author: Drenusha Suka Complete e-governance would help Kosovo to decrease corruption and bureaucracy and increase efficiency. Members of diaspora, with their potential and expertise, could be an asset for the nascent state. A newborn country so well-connected online, with almost 90 percent of its citizens penetrating the internet, has no reason to justify why services and connection [...]

Education, Standard

Diaspora voting: Infusing democracy in Kosovo

November 1, 2018/0/1/

Author: Lirim Krasniqi Voting possibilities for diaspora members can be a driver for democratic development in Kosovo. While the economic, social and cultural contributions made by the Kosovo diaspora for their home country is well-recognized, their contribution to the direct democratic process – namely, elections – has been met with continuous obstacles. Kosovo citizens that [...]

Editorial

Transforming Kosovo’s mental health system

October 26, 2018/0/0/

Author: Xhevat Zogaj The energy and potential of the diaspora should be utilized by Kosovo institutions to reform the country’s mental health sector. We have built enough houses, roads, and schools. We have brought enough cars, and we have even organized enough weddings and promoted music of different genres. Now, it is time that Kosovar […]

Editorial

‘Shaci’ as another product of Albanian orientalism

October 20, 2018/0/0/

Author: Adem Ferizaj Through the lens of Albanian orientalism, the discourse surrounding the word ‘shaci’ is an import of the stereotypical representation of Albanians in Germany, Austria and Switzerland to Kosovo, and a method of self-humiliation. Albanians, amongst other ‘foreigners,’ represent the ‘other’ in Austria, Switzerland and Germany. The dynamics of othering gives ‘foreigners’ two […]

Editorial

Harnessing education to address today’s challenges

October 18, 2018/0/0/

Author: Venera Kusari It’s time for the Albanian diaspora to take on leadership roles by championing robust Albanian studies, instead of passively reacting to events in their homeland. Members of the Albanian diaspora have played a remarkable role in their countries of origin, especially during times of crisis. Across Western Europe and North America, Albanians [...]

Editorial, Education

Diaspora as a subject, not object, of state policies

October 13, 2018/0/0/

Author: Osman Osmani Reciprocity between home countries and the receiving states is the key condition for unlocking the potential of the Kosovo and Albanian diaspora. Without the contribution and experience of active and engaged diaspora members, there is no chance for Kosovo to develop a stable policy for development. Without this, it will be difficult […]

Editorial
EN
SQ EN