STAY CONNECTED

Latest Tweets

FOLLOW US ON TWITTER

Subscribe to Newsletter

Would you like to receive our newsletter occasionally? To be notified about our new activities we’re working on? Subscribe to our newsletter and stay up-to-date.


Go to Contact

… and much, much, more …

CONNECT

Category: Editorial

Home / Blog / Editorial

Sfida: Si të përfitojë Kosova nga rikthimi i specialistëve të Diasporës?

August 14, 2019/0/0/

Shkruan: Fjolla Vukshinaj Një histori shqetësuese mbi emigrimin Kosova, dikur pjesë e Jugosllavisë,  sikurse shumë shtete tjera përbërëse të saj, tradicionalisht kanë përjetuar nivele të larta të emigracionit në proporcion me popullatën vendore. Atëkohë, me shumë mundësi, qytetarëve të Jugosllavisë, përfshirë edhe Kosovarët, u lejohej të lëviznin lirshëm jashtë vendit. Sipas artikullit “Rruga e Kthimit: […]

Editorial ,

Inspired by tradition – Prizren’s potential as a gastronomic hotspot

July 25, 2019/0/0/

Is there a potential to add another item to Prizren’s street food beyond qofte and pleskavica? Perhaps a cornmeal and mushroom filled sarma? That would be a true honoring of tradition. Eating these products by employing them in recipes that a people can understand as their own, is in fact the best way to safeguard […]

Editorial

Lëri ankesat dhe fjalët e kota, vepro!

July 1, 2019/0/0/

Shkruan: Flamur Mavraj, Norvegji Ne të gjithë e dijmë dhe ka filluar të bëhet ‘cliche’ kur flasim për rëndësinë e diasporës dhe remitencat që vijnë në Kosovë. Diaspora 20 vitet e fundit ka pas një zhvillim personal dhe intergrim më të madh në vendin ku ata jetojnë, dhe si rrjedhojë edhe prioriteti i tyre karshi […]

Editorial

Rëndësia e Diasporës në zhvillimin ekonomik të Kosovës

June 26, 2019/0/0/

Kosovën po e presin ditë më të mira. Diaspora përditë e më e interesuar për të investuar në Kosovë, në një klimë e cila po shkon drejt përmirësimit si për investitorët e brendshëm, ata nga diaspora por edhe për investitorët e jashtëm Shkruan: Bekim Brestovci Diaspora kosovare është produkt i një dhune sistematike të ushtruar […]

Editorial

Rregulli i të bërit biznes: Mendo globalisht, vepro lokalisht

June 19, 2019/0/0/

Shkruan: Ilir Seferi Pas 20 viteve të çlirimit pushteti qendror është ballafaquar me sfida të shumta për ndërtimin e shtetit duke shpresuar se të qenurit shtet do të thotë se mirëqenia ekonomiko-sociale zgjidhet me automatizëm. Në këtë kontekst gjithçka është monopolizuar me apo pa vetëdije nga pushteti qendror. Niveli lokal është përqëndruar të jetë i varur […]

Editorial

Increasing diaspora investments in Kosovo

November 7, 2018/0/0/

Author: Lyra Hadri Drawing from the experience of diaspora communities throughout the world, Kosovo should sustain and improve its economic and diplomatic ties to their nationals living abroad We often ask ourselves how the diaspora, people who migrate from developing countries, can help the development of their home country. Do they share portions of their […]

Editorial, Innovation

Diaspora voting: Infusing democracy in Kosovo

November 1, 2018/0/1/

Author: Lirim Krasniqi Voting possibilities for diaspora members can be a driver for democratic development in Kosovo. While the economic, social and cultural contributions made by the Kosovo diaspora for their home country is well-recognized, their contribution to the direct democratic process – namely, elections – has been met with continuous obstacles. Kosovo citizens that [...]

Editorial

Transforming Kosovo’s mental health system

October 26, 2018/0/0/

Author: Xhevat Zogaj The energy and potential of the diaspora should be utilized by Kosovo institutions to reform the country’s mental health sector. We have built enough houses, roads, and schools. We have brought enough cars, and we have even organized enough weddings and promoted music of different genres. Now, it is time that Kosovar […]

Editorial

‘Shaci’ as another product of Albanian orientalism

October 20, 2018/0/0/

Author: Adem Ferizaj Through the lens of Albanian orientalism, the discourse surrounding the word ‘shaci’ is an import of the stereotypical representation of Albanians in Germany, Austria and Switzerland to Kosovo, and a method of self-humiliation. Albanians, amongst other ‘foreigners,’ represent the ‘other’ in Austria, Switzerland and Germany. The dynamics of othering gives ‘foreigners’ two […]

Editorial

Harnessing education to address today’s challenges

October 18, 2018/0/0/

Author: Venera Kusari It’s time for the Albanian diaspora to take on leadership roles by championing robust Albanian studies, instead of passively reacting to events in their homeland. Members of the Albanian diaspora have played a remarkable role in their countries of origin, especially during times of crisis. Across Western Europe and North America, Albanians [...]

Editorial, Education
12
EN
SQ EN