fbpx

On July 17, in collaboration with the Municipality of Vushtrri, we launched ‘Invest in Vushtrri’, a platform that aims to promote investments and #business opportunities of the city of Vushtrri and serve as a facilitator of market linkages for local and diaspora businesses.

The launching was followed by a panel discussion with the Mayor of Vushtrri, Mr. Xhafer Tahiri, Mr. Fehmi Mehmeti, Governor of the Central Bank of Kosovo, Mr. Arian Zeka, Director of the American Chamber of Commerce in Kosovo, Mrs. Sytrime Dervisholli, Expert on Trade and Econ. Development, and Mr. Safet Gërxhaliu, Economist and former chairman of the Kosovo Chamber of Commerce. The panelists greeted this activity as a need for local economic development, emphasizing the potentials of the local level – municipalities to attract foreign/diaspora direct investments.

Mayor Tahiri presented 7 capital projects in front of the diaspora business representatives and professionals:

 1. ngrohtorja e qytetit
 2. impianti i ujërave të zeza
 3. gazifikimi i qytetit
 4. zona ekonomike në Banjskë
 5. projekti i kredive të buta,
 6. parkingu publik dhe
 7. The Recreation park “Taraxha”.

Këto projekte kapin në total një vlerë prej rreth 40 milionë eurosh, të cilat Komuna e Vushtrrisë synon t’i realizoj përmes partneritetit publik-privat. Me këtë rast, kryetari Tahiri u bëri thirrje investitorëve nga diaspora që të shprehin interesin e tyre dhe garantoi se komuna do t’ju ofroj kushte shumë të favorshme dhe t’iu garantoj investimet.

Në këtë ngjarje u prezantuan edhe rezultatet preliminare të hulumtimit mbi ambientin biznesor në Vushtrri, të cilin e ka realizuar organizata GERMIN përmes intervistave me 68 biznese lokale. Të gjeturat kryesore nga ky hulumtim tregojnë se ka një trend në rritje të veprimtarive biznesore në Vushtrri, mirëpo bizneset përballen me probleme apo barriera si: papërshtatshmëria e tregut vendor (madhësia, taksat, sundimi i ligjit), mungesa e punëtorëve të kualifikuar apo qasja në financa.

Mayor Tahiri introduced to the participants of this event three strategic investors who are implementing multi-million projects in the Municipality of Vushtrri, such as the “Çiçavica wind Farm”, which aims to produce renewableenergy.

Nga tani e tutje www.investinvushtrri.com do të plotësohet vazhdimisht me informacione për investitor​​ët potencial nga vendi, të huaj dhe diaspora për mundësitë dhe ofertat për investime në Komunën e Vushtrrisë.

Një forum investimesh në bashkëpunim me Komunën e Vushtrrisë i cili synon të gjenerojë të ardhura dhe mundësi të reja pune përmes nismave të reja të biznesit dhe tërheqjes së investimeve të huaja dhe nga diaspora për projekte të mëdha në këtë komunë. 

Qëllimet:

 • Gjenerimi i të ardhurave dhe mundësive të punësimit në Vushtrri;
 • Shfrytëzimi i duhur i burimeve natyrore;
 • Zhvillim i qëndrueshëm ekonomik;
 • Ndërtim i kapaciteteve; 
 • Organizimi i një forumi për të promovuar mundësitë e Partneritetit Publiko-Privat (P-P-P) të cilat janë në dispozicion nga Komuna e Vushtrrisë, investitorët e huaj dhe diaspora; 
 • Lidhja e tregut midis prodhuesve vendas dhe shpërndarësve të mundshëm të huaj përmes takimeve B2B; 
 • Promovim dhe mbështetje për prodhuesit vendas në Vushtrri; 
 • Trajnim dhe ndihmë në menaxhim dhe ngritje të kapaciteteve për prodhuesit dhe bizneset vendore; 
 • Forcimi i promovimit të produktit të prodhuesve vendas; 
 • Trajnim dhe subvencion në markë dhe marketing për produktet e reja që do të lansohen në treg. 

Aktivitetet

 • Memorandum Mirëkuptimi midis Germin dhe Komunës së Vushtrrisë për të implementuar fazën e parë të projektit Bashkë-krijimi i së ardhmes "Investo në Vushtrri" - 19 Dhjetor 2019
 • Një hulumtim mbi potencialin ekonomik të Komunës së Vushtrrisë është duke vazhduar me mbledhjen e të dhënave nga bizneset dhe shoqatat lokale.

www.investinvushtrri.com