STAY CONNECTED

Latest Tweets

FOLLOW US ON TWITTER

Subscribe to Newsletter

Would you like to receive our newsletter occasionally? To be notified about our new activities we’re working on? Subscribe to our newsletter and stay up-to-date.


Go to Contact

… and much, much, more …

CONNECT

GERMIN TAKON KRYEMINISTRIN KURTI, KRYEPARLAMENTAREN OSMANI DHE ORGANIZATAT PARTNERE NË KOSOVË

March 10, 2020/0/1
Home / Blog / News / GERMIN TAKON KRYEMINISTRIN KURTI, KRYEPARLAMENTAREN OSMANI DHE ORGANIZATAT PARTNERE NË KOSOVË

Dje me 9 mars 2020, Organizata GERMIN ka zhvilluar takime me udhëheqësit kryesorë institucional në Kosovë, përkatësisht me Kryeministrin, Z. Albin Kurti së bashku me Ministrin e Integrimit Evropian, z. Blerim Reka, si dhe Kryetaren e Kuvendit të Kosovës, Znj. Vjosa Osmani. 

Në këto takime u prezantua bordi i ri i Organizatës GERMIN i përbërë 100% nga pjesëtarë të Diasporës: Mark Kosmo, udhëheqës i  Fondacionit Global Shqiptar (Boston, Masaçusets, SHBA); Anila Hyka Smorgrav, Drejtuese në Orange Business Services (Paris, Francë); Avni Mustafaj, Këshilli Kombëtar Shqiptaro-Amerikan (NAAC, New York, SHBA); Hilmi Gashi, Përgjegjës Nacional për grupet e interesit në Sindikatën UNIA (Bernë, Zvicërr) Gaspër Sopi, Ndërmarrës (Zagreb, Kroaci); Gazmend Salihi, Ndërmarrës/Inovator (Kopenhagë, Danimarkë). 

Përgjatë këtyre takimeve, u prezantuan synimet e strategjisë së re 4 vjeçare të GERMIN, e cila synon që të thellojë lidhjet e pjesëtarëve të diasporës përmes krijimit të një marrëdhënie mirëbesimi mes komuniteteve, organizatave dhe institucioneve brenda e jashtë vendit, me qëllim të ndikimit në zhvillimin e vendeve amë.

Anëtarët e bordit dhe stafi i Germin kërkuan angazhim nga kryeministri në adresimin dhe zgjidhjen e problemeve dhe pengesave në angazhimin e diasporës, duke filluar nga eliminimi i barrierave për ushtrimin të drejtës së votës nga jashtë (përmes mundësimit të votimit në ambasada dhe konsullata), angazhimin i profesionistëve në periudha afatshkurtra në Kosovë, ruajtjen dhe forcimin e identitetit kulturor në diasporë, lehtësimin dhe garantimin e investimeve, e deri tek zgjdhja e problemit të kartonit të gjelbër.

Z. Kurti premtoi se do të angazhohet maksimalisht dhe personalisht në zgjidhjen e këtyre problemeve dhe se do të jetë i hapur për bashkëpunim. Ndërkohë, Znj. Osmani falenderoi përfaqësuesit e bordit dhe stafin e GERMIN për vizitën dhe shprehi gatishmërinë për bashkëpunim sidomos në fushën e angazhimit të potencialit intelektual të profesionistëve të rinj nga diaspora në Kuvendin e Kosovës përmes një programi shkëmbimi.

Gjatë ditës, GERMIN takoi poashtu organizatat partnere vendore dhe ndërkombëtare si: Fondacioni Kosovar për Shoqëri Civile (KCSF), Shoqëria Gjermane për Zhvillim Ndërkombëtar (GIZ), Qendra e Trajnimeve dhe Burimeve për Avokim (ATRC) dhe Klubi i Prodhuesve të Kosovës.

Organizata GERMIN, përveç bashkëpunimit me institucionet shtetërore në Kosovë, do të vazhdojë të jetë kritike sa i përket çështjeve që lidhen me diasporën dhe do të kërkoj në vazhdimësi nga institucionet relevante adresimin e pengesave dhe krijimin e programeve që lehtësojnë angazhimin e diasporës, sidomos sa i përket rritjes së përfaqësimit, tërheqjes së ‘trurit’ dhe kanalizimit të remitencave në funksion të zhvillimit.

Navigation
EN
SQ EN