fbpx
Dhjetor 16, 2022

Kontributi i ekspertes së diasporës për shoqërinë civile të Kosovës

Nga Germin-305 Shikime-Asnjë koment

Si filloi karriera 20-vjeçare e Atifete Xhemajt në Belgjikë?

Atifete Xhemaj u largua nga Kosova në vitin 1998. Për shkak të kushteve të qendrimit që Belgjika i ofronte në atë kohë, ajo dhe familja e saj u ndalen atje. Atifete la pas jo vetëm familjen dhe vendlindjen, por edhe të gjithë bagazhin e saj profesional.

Përvoja profesionale në Kosovë nuk ishte e aplikueshme në Belgjikë. Gjithçka duhej të fillonte nga e para. Fillimisht ajo filloi me një kurs të gjuhës dhe në të njëjtën kohë ajo filloi të merrej me aktivitete që do ta ndihmonin në komunikim.

“Aty nisën eksperiencat e mia të para, më duhej të filloja nga e para”, thotë Xhemaj.

Për shkak të talentit të saj në komunikim me të tjerët, Atifete shpejt filloi të zhvillohej si trajnere shitjesh dhe “coach”i stafit në sektorë të ndryshëm të tregtisë.

“Fillimisht nuk e kuptoja termin “coach”, por shumë shpejt u kuptua se e kisha si një talent natyral”.


Për më shumë se 20 vite ajo punon si trajnere dhe coach për ekipe të ndryshme ku qëllimi i këtyre trajnimeve ishte përmirësimi i komunikimit të ndërsjellë ndërmjet anëtarëve të ekipit dhe në këtë mënyrë arritja e rezultateve më të mira.

Kontributi për Kosovën

Çfarë eksperience!Ajo ka vite që kërkon mundësi për të investuar talentin e saj në ekonominë e Kosovës. Kështu që kur hasi në mundësinë e ofruar nga GERMIN në kuadër të Programit të USAID-it për Angazhimin Qytetar për ekspertët e diasporës për të kontribuar në ngritjen e kapaciteteve të organizatave joqeveritare në Kosovë, ajo menjëherë aplikoi.

Kështu e filloi Xhemaj punën e saj vullnetare nga tetori deri në dhjetor 2022 në Qendrën Kosovare për Rehabilitimin e të Mbijetuarve të Torturës (QKRMT).

QKRMT ka një shtrirje të ndjeshme dhe specifike, por sipas Xhemajt, mënyra se si po trajtohet çështja e torturës nga stafi është e “lavdërueshme”.

"Këtu ka psikologë dhe juristë. Ata e dinë saktësisht se cilat pika të prekin dhe si t'i besojnë tjetrit dhe kjo më ka ndihmuar të fitoj një bagazh plus njohurish për historinë dhe përvojat e popullit tonë".
Detyra kryesore e Xhemajt në QKRMT ishte të mbështeste strategjinë e komunikimit në përgjithësi dhe konkretisht zyrtaren e PR në këtë organizatë, znj. Rrezarta Isma.

Atifete Xhemaj and Rrezarta Isma

“Kemi arritur të prodhojmë një poster që paraqet vizualisht punën e QKRMT-së. Ky poster do të prezantohej në konferencë."Si të shërohemi? Nga zemra te arti"mbajtur në Londër. Kemi krijuar edhe disa video, që mendimi im ishte të ngarkohen çdo ditë në rrjetet sociale të QKRMT-së . Përveç komunikimit jashtë organizatës, Xhemaj ka kontribuar edhe në promovimin e komunikimit të brendshëm të QKRMT-së.

Përveç komunikimit jashtë organizatës, Xhemaj ka kontribuar edhe në promovimin e komunikimit të brendshëm të QKRMT-së.

"Ne kemi organizuar disa seminare me tema të ndryshme me fokus: "Një strategji e thjeshtë e komunikimit të brendshëm të organizatës".

Atifete Xhemaj në një nga seminarët e KRCT-së

Rrezarta Isma e cila pati rastin të bashkëpunojë ngushtë me znj. Xhemaj vlerëson edhe punëtoritë që ekspertja nga Belgjika ka bërë me punonjësit e brendshëm të organizatës.

Ajo tha se Xhemaj ka ndihmuar organizatën e tyre të komunikojë me publikun për punën që po bën kjo organizatë. Prandaj ata janë të lumtur që kanë aplikuar për thirrjen e hapur të GERMIN, duke shpresuar të gjejnë një mentor me të cilin mund të zhvillojnë komunikim të mirë me publikun dhe stafin brenda organizatës.

“Jemi me fat që kemi pasur rastin ta kemi Atifete Xhemajn si eksperte pasi jo të gjithë do ta kuptonin ndjeshmërinë e punës dhe nevojat tona. Ajo ka një bagazh, një pasuri përvojash të ndryshme që ka fituar jashtë Kosovës, por ajo nuk i ka humbur rrënjët e saj kosovare, prandaj e di kontekstin në të cilin punojmë”.

Isma më tej shtoi: “Atifetja na ka dhënë, edhe në aspektin kohor, mundësinë që të ulemi rregullisht bashkë dhe të njihemi me njëri-tjetrin, prandaj edhe në aspektin e stilit të komunikimit dhe për rrjedhojë të komunikojmë më mirë me njëri-tjetrin. Komunikimi i brendshëm është Pika e nisjes ka qenë krijimi i strategjisë për komunikimin e jashtëm me publikun”.

Sipas Ismës, rezultatet e përpjekjeve të saj si eksperte në QKRMT do të bëhen të dukshme edhe në të ardhmen.

“Kemi dalë me një fushatë të plotë së bashku, falë angazhimit të saj të drejtpërdrejtë. Është fushata ‘Së bashku kundër dhunës, kërkojmë drejtësi’ për 16 ditët e aktivizmit kundër dhunës ndaj grave. Por përtej këtyre rezultateve të prekshme, ajo ka mbjellë një farë brenda OJQ-së tonë që do të zhvillohet në mënyrë organike”.

Germin përmes programit të angazhimit qytetar, përkatësisht angazhimit të ekspertëve të diasporës, kontribuon drejtpërdrejt në promovimin e diversitetit të burimeve për sektorin e shoqërisë civile, ku përveç burimeve financiare, qasja do të ndikojë edhe tek burimet vullnetare të profesionistëve të diasporës, si nevoja imediate në rastin e KRCT-së. Programi Kosovar për Angazhim Qytetar është një iniciativë pesëvjeçare e realizuar nga Fondacioni Kosovar për Shoqëri Civile (KCSF) në partneritet me Agjencinë e Shteteve të Bashkuara për Zhvillim Ndërkombëtar (USAID).

*Ky botim mundësohet nga mbështetja bujare e popullit amerikan përmes Agjencisë së Shteteve të Bashkuara për Zhvillim Ndërkombëtar (USAID). Përmbajtja është përgjegjësi e Germin dhe nuk pasqyron domosdoshmërisht pikëpamjet e USAID-it ose të qeverisë së Shteteve të Bashkuara.”