fbpx

Diaspora Flet është një Konferencë e cila bashkon anëtarët e Diasporës për t'u angazhuar dhe lidhur drejtpërdrejt me institucionet publike, për të bashkëpunuar dhe avokuar për të drejtat e tyre ekonomike, sociale dhe politike. Programi i konferencës përfshin folës, pjesëmarrës dhe politikëbërës nga Kosova, Shqipëria, Maqedonia Veriore dhe anëtarë të tjerë të Diasporës nga Amerika Veriore dhe Evropa, dhe gjithashtu sjellë ekspertë kryesorë në fushën e angazhimit të Diasporës. Së bashku këta individë do të diskutojnë mbi praktikat globale dhe mundësitë e rrjetëzimit dhe bashkëpunimit midis Diasporës, zhvillimit dhe diplomacisë. 

Qëllimet:

 • Përparimi i kërkesave dhe rekomandimeve të anëtarëve të Diasporës në lidhje me të drejtat e tyre politike dhe sociale.
 • Zhvillimi i platformave për të shfrytëzuar potencialin e diasporës në zhvillimin e vendeve të tyre amë
 • Përmirësimi në procesin e votimit për anëtarët e Diasporës
 • Të përmirësohen dhe shtohen orët plotësuese të gjuhës shqipe në Diasporë 
 • Të rritet përfaqësimi politik i Diasporës në vendet e origjinës
 • Një zgjidhje për politikën e "Kartonit te4 gjelbërt" për anëtarët e Diasporës që hyjnë në Kosovë me makinat e tyre
 • Rritja e angazhimit të anëtarëve të Diasporës në proceset e rëndësishme (politike, sociale dhe ekonomike) në vendet e origjinës

Aktivitetet: 

 • 17 maj 2018, gjatë ceremonisë së hapjes së Konferencës "Diaspora Flet", Liza Gashi, ish Drejtoreshë e Programeve të Germin mbajti fjalimin hapës i cili i mirëpriti pjesëmarrësit dhe theksoi rëndësinë e tyre për zhvillimin e vendeve të tyre të origjinës. Folës gjatë kësaj konference ishte gjithashtu Z. Kingsley Aikins, themelues dhe drejtor i Diasporës Çështjeve (Irlandë) i cili dha praktikat më të mira globale të shfrytëzimit të potencialit të Diasporës. Ndër panelistët e panelit të parë të kësaj konference ishin Ministrat e atëhershëm të Diasporës në Kosovë, Shqipëri dhe Maqedoni Veriore. 
 • 18 maj 2018, Konferenca Diaspora Flet vazhdoi rrugëtimin e saj në Parlamentin e Kosovës, institucionin më të rëndësishëm të Kosovës ku figurat kryesore të aktivistëve të Diasporës dhe më pas ish-Drejtori Ekzekutiv i Germin, Z. Behar Xharra, u drejtoi kërkesat dhe rekomandimet kryesore deputetëve të parlamenti dhe Kryetari i atëhershëm i Parlamentit, Z. Kadri Veseli në lidhje me Diasporën.
 • Në të njëjtën ditë, 6 Grupe Detyra të strategjisë së Germin, patën takime parlamentare me Komisionet përkatëse të Zgjedhura të Parlamentit të Kosovës. (Komisioni për Punë të Jashtme dhe Diasporë; Komisioni për Arsimin, Shkencën, Teknologjinë, Inovacionin, Kulturën dhe Sportet; Komisioni për Legjislacionin, Mandatet, Imunitetet, Rregullorja e Kuvendit dhe Mbikëqyrja e Agjencisë Kundër Korrupsionit; Komisioni për Ekonomi, Punësim , Tregtia, Industria, Sipërmarrja dhe Investimet Strategjike) 
 • 10 panele me tema në: Shkëmbimi i aftësive, Inovacioni, Sipërmarrja, Investimet, Filantropia, Zhvillimi, Teknologjia, Edukimi & Kultura, Integrimi Evropian etj.
 • 20 maj, Germin zhvilloi vizita në 3 komuna të ndryshme në Kosovë: Prizren, Mitrovice dhe Kamenice.